Tečaj nemščine odpira tudi okno v kulinarični svet nemških dežel. Je namreč odlična priložnost, da poleg jezikovnih posebnosti pobliže spoznate kulinarične specialitete nemško govorečih dežel. K tipičnim sladicam avstrijske kuhinje denimo sodijo cmoki iz kvašenega testa (der Germknödel).
Germknödel ali Hefeklöße?
Germknödel je velik cmok iz kvašenega testa (der Germteig), ki je polnjen s slivovo čežano (das Pflaumenmus), tradicionalno prelit z raztopljenim maslom (zerlassene Butter) ter posut z makom (der Mohn) in sladkorjem v prahu (der Staubzucker). Izjemno priljubljeni so ti cmoki predvsem v Avstriji in na Bavarskem, še posebej pa ne smejo manjkati v ponudbi avstrijskih smučišč.
Ker se je v avstrijski in bavarski kuhinji za kvas uveljavil izraz der Germ namesto die Hefe, kot ga poznajo v drugih nemško govorečih predelih, pa se je teh sladkih cmokov prijelo ime Germknödel.
Recept (das Rezept)
Sestavine (die Zutaten):
- 250 g moke (das Mehl)
- 10 g kvasa (die Hefe)
- 100 ml mleka (die Milch)
- 105 g masla (die Butter)
- 10 g sladkorja (der Zucker)
- 1 jajce (das Ei)
- 50 g maka (der Mohn)
- sladkor v prahu (der Staubzucker)
- 100 g slivove čežane (das Pflaumenmus)
- sol (das Salz)
Priprava (die Zubereitung)
Moko presejte (durchsieben). Mlačno mleko (lauwarme Milch) zmešajte s sladkorjem, kvasom in nekaj soli ter primešajte moko. Dodajte jajce in raztopljeno maslo in mešajte toliko časa, dokler testo ne odstopi od metlice. Testo pokrijte s krpo (mit einem Tuch abdecken) in pustite počivati (ruhen lassen) 45 minut na toplem.
Testo razdelite na 12 delov (in Stücke teilen), vsakega oblikujte v kroglo (zu Kugel formen) in jih razvaljajte. Žličko slivove čežane naložite v sredino testa (in die Mitte geben). Testo zložite in ga na robovih stisnite. Krogle odložite na pomokano desko (auf ein bemehltes Küchenbrett legen) in jih prekrijte s krpo. Pustite, da testo počiva dodatnih 30 minut.
Cmoke odložite v vnaprej segret parni kuhalnik (in den vorgeheizten Dampfgarer geben). Pokrite parite 20 minut (dämpfen). Cmoke poberite iz posode in jih položite v jušni krožnik (der Suppenteller). Oblijete jih lahko z vaniljevo omako, tradicionalno pa so jih oblili z raztopljenim maslom. Posujte z makom in sladkorjem v prahu (mit Mohn und Puderzucken bestreuen).
Tečaj nemščine: spoznajte nemško kulinariko
Hrana je del našega vsakdana, zato je tečaj nemščine v jezikovni šoli Lingula izvrstna priložnost, da spoznate kulinarične dobrote nemško govorečega prostora in se naučite, kako brez strahu po nemško naročiti specialitete.